Wednesday 18 November 2015

Tijoh

Teks : Iliza binti Ibrahim
Foto : Izana binti Hj Ibrahim

Tijoh
Dia hidup dalam air.  Dalamnya banyak pasir.  Selalunya bila beli, dia masih hidup.  Balik rendam air bersama cili api yang dipatah-patahkan.  Nanti dia rasa pedih, pasir akan keluar.  Ia selalunya dimasak air je atau bening kata orang Jawa.  Masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah dimayang dan serai yang telah diketuk.  Jangan lupa, garam.  Sedap.  Rasa kemanisannya.  Tapi, ianya hanya banyak di pantai timur.  Kalau di Kuala Lumpur ni susah nak jumpa.  Kalau di Kelantan namanya Tijoh.  Kalau kat Kuala Lumpur ni tak pasti pulak panggil apa. Katijah atau Keti atau orang KL memang tak kenal spesis siput ni.

Walau apa pun panggilannya, ianya sedap tapi susah nak dapat sebab ia akan muncul musim tengkujuh je.  Musim lain tak tahu ke mana dia menghilang.

No comments:

Post a Comment